Bilinç ve Akıl Arasındaki Fark Nedir?

Bilinç ve Akıl Arasındaki Fark Nedir?
- Bilinç ve akıl kavramları yüzyıllar boyunca tartışılmış ve sıkça karıştırılan 2 kavramdır. Genellikle aynı veya birbirine çok benzer oldukları düşünülse de aslında birbirinden oldukça farklılardır. Buna rağmen bu iki kavramı ayrı ayrı tanımlamak zor olduğu gibi ikisini birbirinden ayıran şeyleri saptamak da bir o kadar zordur. Her zaman mutlak bir bilince sahip olması beklemese de, yapılan her mantıklı davranış bir akıl ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır.


Bilinç ve Akıl Nedir?




Bilinç ve akıl arasındaki farklılıkların ayırt edilmesi söz konusu olduğunda zihinde olayları, yaşananları ve farklılıkları depolamaya sağlayan şey akıldır. Bu nesnelerin iyi ve kötü bir şekilde sıralanmasını sağlayan ve aralarında bağlantı kuran şey ise bilinçtir.

Akıl, bir insanın sahip olduğu en önemli yetidir. Kısacası bir şeye yatkınlığın olması olarak tanımlanabilmektedir. Olayları algılama, kavrama, düşünme ve bunun gibi özelliklerin tümü akıl olarak ifade edilmektedir. İnsanlar, bu güçlerini kullanarak öğrenme yetilerini arttırabilmektedir. Öğrendiklerini kullanarak hayatlarına yön verebilmekte ve geçmiş ile çeşitli bağlar kurabilmektedir. Kısaca akıl, yaşananları, öğrenenleri ve öğrenilecekleri hafızada tutma, bağ kurabilme ve neden sonuç ilişkisi kurabilme işine yarayan yeteneğimizdir.

Bilinç ise bir kişinin bilerek, isteyerek ve sonuçlarını tahmin ederek oluşturduğu zihinsel faaliyetlere verilen isimdir. Bir bilgiyi sırasıyla kullanabilmemiz, ayrıştırabilmemiz ve kullanılmayacak olanları eleyebilmemiz gibi tüm yetenekler bilinç sayesinde ortaya çıkmaktadır. Örneğin bir şeyin kendimiz için kötü olduğunu biliyorsak ve yine de yapıyorsak, bu bilinç sayesinde gerçekleşmektedir. Tam tersi durumda kendimiz için iyi olan şeyleri yaptığımızda da bu bilinç sayesinde gerçekleşen bir harekettir.

Barsidea.com bilinç ve akıl başta olmak üzere, kişisel gelişim, yaşam ve doğa gibi konular için muhteşem bir kaynaktır.
https://neopiksel.com/bilinc-ve-akil-arasindaki-fark-nedir/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Twitter'da Kullanıcıyı Paylaşmadan Video Paylaşma

Ev Arkadaşınızı Hızlıca Bulun